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ATTACHMENT 1 

Frequently Asked Questions (FAQs) 

To FY17-20 CFBP GDSP 

Thursday, April 6, 2017 

 

 

Question 1 

Q: Must a vendor submit a check for $5,000 for a SLED background check?  With no 

guarantee of work, this seems highly unreasonable just to be placed on a qualified 

vendors list. 

A: No, a vendor does NOT need to submit a check with the bid.  Each prospective vendor 

simply needs to sign the attestation on page 34.  Near the middle of page 34, under the 

Bidding Schedule is the following clause: 

 

“LOTTERY VENDORS (SCEL):  If selected, Providers must provide an attestation certifying 

that the Offeror and its employees, if any, are in compliance with and will not violate or induce a 

person to violate Title 8, Chapter 13 of the South Carolina Code of Laws, as amended (the Ethics 

Act) or Title 59, Chapter 150 of the South Carolina Code of Laws, as amended, (the South 

Carolina Education Lottery Act).  The Offeror is responsible for reviewing and understanding the 

obligations, requirements, and prohibitions contained in these Acts.” 

 

Offerors must include the following statement as an attestation with their submission: “I certify 

that I and my employees, if any, are in compliance with and will not violate or induce a 

person to violate Title 8, Chapter 13 of the South Carolina Code of Laws, as amended (the 

Ethics Act) or Title 59, Chapter 150 of the South Carolina Code of Laws, as amended, (the 

South Carolina Education Lottery Act).” 
 

The submission of the attestation is deemed a substitute for the $5,000.00 deposit 

requirement for criminal background check(s) for the purposes of this procurement. 

 

In Section VII. TERMS AND CONDITIONS -- B. SPECIAL, starting on page 29, are the two 

codes sections in the Lottery Act relating to Lottery Vendors, §§ 59-150-130 and 59-150-140.  

The code sections are provided as information only. 

 

 

QUESTION 2 

Q: On page 4 of this solicitation, it states:  The initial contract period is for one (1) year, 

with the option of two (2) one-year (1) renewals.  The maximum contract period is for 

three (3) years.  If we have been approved for the initial year, do we need to reapply for 

the option of two one-year renewals?  Or does it automatically renew? 

A: Generally once a vendor has been placed on Qualified Provider List, the vendor stays on the 

list (unless the vendor wishes to be removed) through the length of the contract period, up to 

three years or until the $50,000 maximum has been reached.  [NOTE:  An exception would 

be when a new law requires a QPL Provider to follow certification requirements not in effect 

at the time the Provider was placed on QPL.  If the Provider refuses at the time of renewal, 

the Provider would be removed from the QPL.]  Vendors do not re-apply every year.  
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Vendors placed on QPL after the initial solicitation do NOT receive three-year (3) contracts.  

Instead a vendor added later would receive a contract that runs concurrent with the length of 

the initial solicitation; therefore all designers’ contracts expire at the same time. 

 

 

QUESTION 3 

Q: Can samples of design work be placed in a Dropbox or on a website with the link 

information provided in the bid?  This will eliminate emailing huge file sizes.  
A: Yes, an Offeror may place samples in a Dropbox, on an FTP site, or on a website and provide 

the link for a Dropbox, the login for an FTB site, or the location of the website in the Offer.  

Please provide information on whom to contact and how if there are any questions when 

trying to view the materials. 

 

 

QUESTION 4 

Q: What information does a vendor need to return?  
A: Offerors need to return: 

A) Pages 1 and 2 completed, signed, and dated per instructions; 

B) All the information requested on page 18: 

“1) A cover page and Page 2 completed, signed, and dated per instructions;  

2) A cover letter that includes a summary of the prospective Provider’s ability to perform the 

services described in the solicitation and contains the following information: company name, 

street address or post office box, city, state and zip code, telephone number, fax number, e-mail 

address, and the name of the responsible person;  

3) A statement that the prospective Provider is willing to perform these services for the fixed 

hourly rate submitted with the prospective Provider’s proposal;  

4) A statement that the prospective Provider is willing to enter into a contract with SCEL if 

required;  

5) A company history including the type of business, number of years in business, company 

background, number of employees, changes to company name, ownership, mergers, acquisitions, 

and mode of conducting business;  

6) A list of at least three (3) professional references with current contact names, phone numbers, 

and addresses;  

7) The hourly rate to be charged which must not exceed the maximum fixed price of seventy-five 

($75.00) dollars per hour;  

8) Prospective Providers must clearly indicate the areas in which they have demonstrated 

expertise including, but not limited to, relevant design experience, similar projects, reputation 

and financial strength, and specific experience of staff responsible for these projects and 

assignments as described in Section V below; and  

9) One (1) set of samples, portfolio, or printed materials representative of prior work(s) 

including, but not limited to, those materials or materials which are substantially similar to the 

materials listed in Section III, C. above and which meet the requirements of Section VI, Award 

Criteria, below. The ownership of the samples(s) will remain with the prospective Provider and 

will be returned following the creation of the QPL. The samples may be provided in hard copy or 

via electronic copy, AI or PDFs. (Electronic copy preferred.);” 
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C) If a vendor is a South Carolina Certified Minority Business, return page 19; otherwise 

page 19 does not need to be returned; and 

D) Under Section VIII. BIDDING SCHEDULE / PRICE-BUSINESS PROPOSAL, on 

page 34, Offerors should return both: 

1) the Bidding Schedule table near the top of the page where the Offeror must provide 

their hourly rate; and 

2) the Offeror should sign the attestation near the middle of the page. 


